Quantcast
Channel: Business Woman
Viewing all articles
Browse latest Browse all 559

Tunneälykkyydestä ja sanonnoista, joita kannattaa välttää sekä kuvia ja tunnelmia KappAhl´n syysmalliston lanseerauksesta

$
0
0
Huh, otsake povaa paljon asiaa yhteen postaukseen..

Tunneälykkyydestä kirjoittaminen on nimittäin pyörinyt pitkään mielessä ja tämä juttu onkin ollut raakileena työpöydällä jo luvattoman kauan.

Luen aika paljon artikkeleita ja kaikenmaailman tutkimuksia ihmisen käyttäytymisestä ja erityisesti siitä, kuinka kehittää omia sosiaalisia valmiuksiaan. Tämä koko elämähän on lopulta vain ihmissuhdepeliä, jossa menestyksen ja onnellisuuden ratkaisee ne sosiaaliset suhteet, jotka onnistuu elämänsä aikana luomaan. Kiinnitän itse todella paljon huomiota ihmisten ilmaisutapaan ja huomaan pohtivani usein (oikeastaan liiankin usein), että kuinka paljon näihin muut kiinnittävätkään huomiota. Tuletteko te ajatelleeksi kaikkia niitä (piilo)viestejä, joita tahtomattamme keskusteluissa viljelemme? Ja minkä käsityksen ihminen antaa itsestään, kun se kaikkein mielenkiintoisin seuralainen on kädessä oleva puhelin?

Okei. Sosiaaliset valmiudet on käsitteenä moniulotteinen, mutta erityisesti se tarkoittanee sitä, kuinka ilmaisemme asioita ja itseämme sosiaalisissa tilanteissa. Me sanomme valitettavan helposti asioita, jotka aiheuttavat kuulijassa hämmennystä. Vaikka aikomuksemme on hyvä ja tarkoitusperämme vilpittömät, saatamme tahtomattamme lipsauttaa suustamme "sammakoita", koska emme välttämättä tule ajatelleeksi kaikkien sanomisiemme hienovaraisia vaikutuksia kanssakuulijaan. Näiden vaikutusten ymmärtämiseksi vaaditaan sosiaalista tietoisuutta tai ymmärtämistä eli tunneälyä - kykyä ymmärtää muiden ihmisten tunteita ja sen taustalla olevia kokemuksia.

Mm. TalentSmart on testannut yli miljoonan ihmisen tunneälyä ja todennut, että hyvin monella meistä on vaillinaiset sosiaaliset valmiudet. Me keskitymme vain itseemme ja siihen, mitä sanomme seuraavaksi, ja sen tähden jollain tapaa unohdamme toiset ihmiset ympärillämme. Emme yksinkertaisesti noteeraa kaikkia niitä merkkejä, joita meidän pitäisi noteerata ja sen tähden ilmaisemme asioita niin, että aiheutamme kanssakuulijassa tahatonta hämmennystä.

Ihmiset ovat monimutkaisia ja moniulotteisia luontokappaleita, eikä toista voi oppia ymmärtämään, ennenkuin keskitymme häneen täysin. Ja sekös on näin sosiaalisen median valtakautena valitettavan harvinaista ja pöytäseuruetta mielekkäämpää seuraa löytyykin usein omasta taskusta kaivettavasta älyvempaimesta. Keskustelutilanteissa kännykät pitäisi kyllä jättää sinne taskun pohjalle ja keskittyä koneitten sijaan ihmiseen.

Näin sunnuntain kunniaksi keräsin yhteen muutaman yleisen sanonnan, joita lienee syytä välttää ja  vinkkejä, kuinka asioita voisi ilmaista jotenkin toisin:

1. Näytät tänään jotenkin väsyneeltä!

Miltäköhän väsynyt ihminen näyttää? No, turvonneet silmäpussit, tummat silmänaluset, sotkuinen tukka ja yleisesti ottaen nuhruinen yleisilme. Keskittymisvaikeudet ja ärtyneisyyskin mielletään usein väsyneeseen ihmiseen. Sitäkö tosiaan haluat viestiä kanssakuulijallesi?

Mitäpä jos muotoilisit viestisi vaikka näin:"Onko kaikki ok?" Sen sijaan, että oletat ystäväsi mielentilan ja väität häntä väsyneeksi, kysy häneltä! Hän voi jopa avautua ja jakaa ongelmansa. Mutta erityisesti hän aistii, että välität, sen sijaan että olet epäkohtelias, tai jopa töykeä.

 2. Wou, oletpa laihtunut ihan älyttömästi!

Ihan varmasti hyvää tarkoittava kommentti, ellei jopa kohteliaisuudeksi tarkoitettu. Mutta. Sen voi helposti mieltää myös niin, että vertaat nykyhetkeä menneeseen, jolloin wou -efektiä ei siis ole ollut olemassa. Not good.

Kokeile seuraavalla kerralla: "Näytätpä hyvältä!" Vertailu vanhaan ei todellakaan ole hyvä juttu, jos et tunne kanssakuulijaasi varsin hyvin. Eli pelkkä kohteliaisuus riittää. Ilman vertauksia menneeseen.

3. Olitkin hänelle (tai siihen tehtävään) ihan liian hyvä.. 

Tarkoitatko todellakin, että olet tehnyt tyhmän tai huonon valinnan jo alunperinkin?

Seuraavalla kerralla sano vaikka näin:"Hänen menetyksensä!" Ilmaisu sisältää samaa innokasta tukea ja optimismia, jota alunperin viestilläsi ehkä tavoittelit. Ilman minkäänlaista "hiljaista" kritiikkiä kenenkään aikaisempia valintoja kohtaan. 

4. "Sinä AINA.." tai "Sinä ET KOSKAAN.." 

Ei kukaan tee AINA tai EI KOSKAAN jotain. Nämä ilmaisut kuuluvat lähinnä hiekkalaatikkoikäisille. Ei ihminen ole yksiulotteinen, joten ei ole kenenkään oikeus määritellä kanssaihmistä sellaiseksi. Tämmöiset väittämät saavat kuulijan lähinnä puolustuskannalle, eikä alkuperäinen viestisi mene taatusti perille asti. Se on tietysti huono juttu, koska todennäköisesti näitä ilmaisuja käyttäessäsi asiasi olisi ollut tärkeä.

Sen sijaan muotoile sanomasi vaikka näin: Yritä osoittaa, mikä toisen tekemisessä on se "issue" eli ongelmallista sinulle. Pysyttele faktoissa. Jos ongelmia aiheuttava käyttäytyminen on jatkuvaa, sano vaikka että "Näyttäisi, että teet sitä usein.." tai "Teet sitä niin usein, että olen sen huomioinut.."

5. Näytät ikäiseksesi tosi hyvältä!

Ai minkäköhänlaisiin karsinoihin oikein asetteletkaan ihmisiä? Ja millä oikeudella? Ihmisten luokittelut tai karsinoinnit ei tietystikään osoita kovin sivistynyttä ilmaisua, vaikka tarkoitusperät olivat varmasti vilpittömät.

Parannusehdotus: "Näytät hyvältä!" Aito kohteliaisuus ei tarvitse mitään sen ihmeellisempiä määritteitä.

6. Kuten jo aikaisemmin sanoin..

Kuulostaa siltä, että olet loukkaantunut, koska joudut toistamaan sanomaasi. Se voi kuulijasta tuntua aika "julmalta", varsinkin, jos hän on aidosti kiinnostunut kuulemaan asiasi. Loukkaantuminen siitä, että joudut toistamaan itseäsi, antaa viitteitä joko epävarmuudestasi tai siitä, että olisit jotenkin parempi kuin muut paikallaolijat. Tai jopa molemmista. Aika harva tavoittelee sitä lopputulemaa.

Sen sijaan: Kun sanot asian toistamiseen, mieti, miten saisit viestisi selkeämmäksi ja miten voisit ilmaista sen ehkä jopa mielenkiintoisemmalla tavalla. Se saattaisi auttaa kuulijoita muistamaan pointtisi.

7. Onnea vaan yrityksellesi!

Ei varmasti ole maailmanloppu, vaikka toivottaisitkin Onnea, mutta pystyt kyllä tunneälykkäänä ihmisenä parempaankin. Vai haluatko välittää hienovaraisen vihjauksen, että tarvitset todellakin onnea menestyäksesi? Mites ne taidot ja kyvyt?

Parannusehdotus: "Tiedän, että Sinulla on kaikki se, mitä menestykseen tarvitaan!" Eli käytä tilaisuutesi buustata hänen itseluottamustaan ja muita kanssakuulijan vahvuuksia, koska kukaanhan ei pelkällä onnella menesty. Erotut sitä paitsi eduksesi, koska onnentoivottelijoita todennäköisesti riittää.

8. Sinä saat päättää, minulle on ihan samantekevää!

Vaikka lopputulos olisikin sinulle samantekevää, sinun mielipiteelläsi on kuitenkin hänelle merkitystä. Ei hän olisi sitä muuten sinulta kysynyt. 

Sano vaikka näin: "Minulla ei ole kovin vankkaa mielipidettä tähän asiaan, mutta tässäpä pari pointtia, joita voisit ottaa huomioon.." Kun sinulla on mielipide (vaikka et valintaa tekisikään), annat ymmärtää, että sentään välität ja arvostat häntä.

Jokapäiväisissä keskusteluissa lopulta aika pienet asiat merkitsee ja ratkaiseekin aika isoja lopputuloksia. Pelissä on sentään ihmissuhteet ja niiden rakentaminen.  Ei mitenkään vähäpätöisiä juttuja, vai mitä. Ainakin ne ansaitsee vähintäänkin jakamattoman huomiosi.

Mitä mieltä Sinä olet näistä fraaseista? Tuleeko mieleen jotain muitakin vastaavia sanomisia? Ja miten on, sorrutko seurustelemaan puhelimen kanssa silloinkin, kun se ei olisi sosiaalisesti sopivaa?

PS. Kuvat eivät liity mitenkään päivän teemaan, vaan ne ovat Krog Roba -ravintolasta, jossa esiteltiin KappAhl´n tulevan syksyn ja talven mallistoa.



P6141166

P6141167

P6141169

P6141184

P6141173

P6141165

Viewing all articles
Browse latest Browse all 559

Trending Articles